Länktest - Linkchecker (https)

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 054 - Svenska - Länktest - Linkchecker.pdf

Hitta felaktiga länkar på er Sajt för http (Broken Links) - Linkchecker
En sajt innehåller många länkar, och det kan vara svårt att hålla koll på att alla pekar rätt, det kan ju även vara så att man pekar andras sajters sidor som blivit flyttat eller borttagna.

För att ta hand om andra som pekar på sidor som du har tagit bort på din sajt så används en 404-sida (page not found). På 404-sidan kan ni skriva att sidan inte finns länge och samtidigt ha alla era andra menyer så besökaren kan navigera rätt. Hur en sådan sida skapas är olika beroende på vilket system eller Wordpress-tema som ni använder, och därför beskriver vi inte här hur 404-sidor skapas.

Det finns många sätt att hitta felaktiga länkar (broken links); använder ni Wordpress så finns det tillägg för detta och använder ni andra system så finns ofta funktionen inbyggd. Men då det man vill hitta är det som besökaren uppfattar så kan det vara enklare att utgå från en länkskanning liknande den Google gör när den indexerar era sidor för sökning. Det finns en uppsjö av gratisprogram för att göra detta och vi på QBRITS använder och rekommenderar några på QBRITS Hjälp.

Denna beskrivningen är för Linkchecker 9.3. https://wummel.github.io/linkchecker/
Då det är ett gratisprogram som inte är helt under QBRITS kontroll så kan vi inte garantera dess kvalité, men skall fungera under de flesta Windows-versioner.

Justering av installationen:
Linkchecker är inte direkt lätt att använda då den har många funktioner som är av det mer avancerade slaget.

1. Linkchecker protesterar ibland på certifikat för ssl/https (SSLError) om certifikatet är delad med flera domäner. Detta är inte ett egentligt fel men varningen gör att den inte går vidare
    För att ta bort den varningen behöver man gå in i Linkchekers konfigureringsfil och göra en ändring
    Välj Edit/Option och klicka på den stora knappen ”Edit”.
  1. Lång ner i filen, troligtvis på rad 163, så står det ”#sslverify=1” ta bort # i början av raden och ändra värdet till 0. Så att det står ”sslverify=0”
    Ändra inget annat i konfigureringen
  2. När ni stänger fönstret får ni frågan om att spara ändringarna. Välj Save
    Och sedan close på Option-dialogen.

Kontroll av felaktiga länkar:
I menyn Edit/Option kan ni ange vad ni vill ha presenterat.
Är de så att ni skall kontrollera er sajt har felaktiga länkar så kan köra utan ”verbose output” ikryssat. Då kommer den bara att visa länkar som den tycker är felaktiga.

Skulle ni däremot vilja se att alla era länkar är https så skall den vara ikryssat då en http-länk beroende på hur ni satt upp er sajt inte är ett direkt fel.

1. Ange på raden för URL er sajt med http:// eller https:// beroende på vad ni har.
    Välj ”Start”.
  2. Den kommer därefter att börja skanna genom sajten och lista upp svaret.

3. När den är klar är det dags att analysera resultatet.
    Listan har fyra kolumner som man kan sortera efter genom att klicka kolumnrubriken.
       Parrent: Är den sidan som kontrollerades.
       URL: Den länken som testades
       Name: Är titel på sidan som den testade
       Result: resultatet av länken.
    I rutan check result så har ni en samanställning på testen.

Om ni har felaktiga länkar (Invalid URLs) så kan ni sortera på Result och identifiare vart de är. Högerklickar ni på den felaktiga länken och väljer ”view parent online” kommer webbläsaren att öppna den sidan som den felaktiga länken står på. Gå genom samtliga fel och rätta dem.

Det är inte ovanligt att det på Wordpress-sajter listas upp en hel del felaktigheter som beror på tema och att man inte har rätt att läsa länkarna utanför själva maskinen som Wordpress ligger på, utan de används bara av WP internt. Dessa kan ni ignorera.

Är det så att ni håller på att konvertera till https är det eklast att göra genom att sortera efter kolumnen URL och där skrolla ner till er sajt. Då den är sorterad i bokstavsordning så kommer alla ”missade” http vara ovanför https i er lista. Gå in på ”view parent online” och ändra den glömda länken till https.

När ni gjort alla rättningar/ändringar; kör en sista test att inga fel hittas. Ni bör dock inte köra den onödigt mycket då sådana här testet tar mycket kraft av er sajt.