Hur avbeställer jag ett domännamn?

(utskriftsvänlig PDF-dokument som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 005 - Svenska - Hur avbeställer jag ett domännamn.pdf

Har ni ert domännamn fakturerad via QBRITS räcker det att ni skicka en e-post till QBRITS-support att ni önskar säga upp domännamnet. Då kommer vi att sluta att förnya det vid dess periods slut, och den kommer då att förfalla. Har ni den via någon annan behöver ni kontakta dem via deras rutiner.

OBS: När en domän förfaller så försvinner inte alla kopplingar, utan det är bara namnet som blir ledigt för andra att köpa. Det innebär att har ni exempelvis använt en e-post adress från den gamla domänen för att skapa ett google-konto så kan den nya ägaren enkelt skapa ett e-post-konto och gå in på Google och säga ”Glömt Lösenord” och han får då möjlighet att gå in på ert Google konto, samma sak gäller många bloggsystem.

Många Webhotell har också den principen. Vi på QBRITS tar däremot alltid och se över vad som finns kvar av ert gamla domännamn på våra maskiner hjälper dig att städa.

Vi har dock bara möjlighet att se vad som finns hos oss, och det är därför av yttersta vikt att ni tänker genom vart ni använt er domän och vilka kopplinga ni gjort i andra system med er gamla domän, detta gäller framför allt där ni skapat inloggningskonton med e-postadresser. QBRITS tillhandahåller en checklista som en hjälp till er i städarbetet.

Internetstiftelsen i Sverige har en mycket bra artikel om riskerna vilken kan läsas på länken https://www.iis.se/blogg/nar-ett-domannamn-dor