Välkommen till QBRITS

(utskriftvänlig PDF-dokument som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 001 - Svenska - Välkommen till QBRITS.pdf

Detta dokumentet beskriver ett par bra att veta saker om era tjänster hos oss, och kan vara en hjälp för er att komma igång.

Ni skall ha fått ett e-post från QBRITS med användarnamn och lösenord med vilka ni kan logga in till cPanelen. Användarnamnet är ert kundnummer med bokstaven ”u” framför. Om ni även önskade få e-postadress upplagd skall även dess inloggningsuppgifter funnits med.

cPanelen
cPanelen är ert verktyg för att hantera er domän (Det är endast on ni har er domän registrerad hos QBRITS eller Miss Hosting group som ni kan tillfullo använda domänverktygen. Har ni valt en annan registrator hanterar ni ert domännamn delvis hos dem.) och allt som har att göra med er hemsideplats, ni kan även där se hur mycket utrymme och resurser som ni har kvar. Det finns många funktioner i er cPanel då vi på QBRITS inte har plockat bort funktionalitet för er. Det innebär dock att ni kan förstöra mycket för er själv om ni använder funktioner som ni inte behärskar.

Det är främst två funktioner som ni nog kommer att använda och det är att hantera e-postkonton och filer på er hemsida. Om ni använder Wordpress är det inte så ofta ni behöver använda det sistnämnda.

Filhanteraren
Med filhanteraren kan ni hantera filsystemet som ni har hos QBRITS. Er hemsida finns i biblioteket public_html med filen index htm vilken är den fil som besökare normalt hamnar på när de går in på eran webbplats

I filhanteraren finns möjlighet att ladda upp/ner filer och andra vanliga funktioner. Det finns även möjlighet att hantera rättigheter men det är något som vi inte rekommendera såvida ni har mycket god kunskap om vad ni gör.
Ändra inte i några andra bibliotek än public_html och public_ftp då det han haverera eran webbplats och e-post.

E-post/Kontot
Under sektionen e-post har ni funktionen konton i vilken ni han hantera e-postkonton för eran domän. Ni har möjlighet att lägga upp obegränsat med e-postkonon för eran domän. Det är även här som ni ändrar lösenord för e-postkonton.
Ni kan även se hur mycket kvota (utrymme) som varje konto tar. Tänk på att både raderade och skickade e-post belastar er kvota, regelbunden städning i eran e-postklient kan därför vara lämpligt.

För varje e-postkonto har ni möjlighet att välja ”Mer/ Konfigurera e-postklient” som visar vilka inställningar som ni behöver göra om ni har en lokal e-postklient (exempelvis Outlook, Thunderbird etc.). Det finns även möjlighet att köra skript som göra detta med automatik, men det brukar ofta misslyckas så vår rekommendation är att man gör inställningarna manuellt.

Vi rekommenderar även att ni använde IMAP med SSL för lokala e-postklienter.
Skillnaden mellan IMAP och POP3 är att med IMAP så behåller ni alltid originalet på nätet och kan läsa det från flera ställen. Använder ni POP3 så läses all e-post ner lokalt och originalen raderas. IMAP är därför bättre i både funktionalitet och säkerhet.

Om ni har er domän registrerad hos QBRITS eller Miss Hosting är länken till eran webmail webmail.<din domän>. Har ni en annan registrator kan ni finna er länk under ”Mer/Åtkomst till Webbaserad e-post”.