Konfigurera Microsoft Windows 10 Mail

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 047 - Svenska - Konfigurera Microsoft Windows 10 Mail.pdf

Konfigurera Windows 10-klient.
I standardversionen av Windows 10 så ingår det en e-postklient, Windows 10 Mail, som har stöd för flera e-postkonton. Som alltid är det mycket information som behöver anges för att e-postklienten skall bli optimalt uppsatt, men detta gäller oavsett vilken e-postklient som skall användas.
Konfigureringen behöver endast göras en gång.

POP3/IMAP; vad skall man använda?
Skillnaden mellan POP3 och IMAP är främst var e-posten lagras. Använder ni POP3 så kommer e-postklienten läsa ner all e-post till er lokala dator och normalt radera det på e-postservern, medan om ni använder IMAP så kommer er e-post att vara kvar på servern.

Har ni för avsikt att läsa er e-post från flera ställen (andra datorer, webmail, mobilen etc.) är IMAP en förutsättning då POP3 i normalfallet raderar inboxen på servern så fort den läst ner e-posten. Det är även säkerhetsmässigt lämpligare att använda IMAP då våra e-postservrar har en hög säkerhet i både drift och underhåll. QBRITS rekommenderar att använda IMAP.

1. Ta reda på Konfigureringsinformation via Webmail.
    Grunddata för er e-postklienten hittas enklast i er webmail. Logga in i er webmail via http://webmail.<er domän>. Till höger om er e-postadress uppe till höger finns en liten meny-pil i vilken ni kan välja ”Konfigurera e-postklient”. Genom att logga in till Webmail så har ni även kontrollerat att ni har rätt lösenord till e-postkontot.

Det finns flertalet länkar för att automatiskt konfigurera e-postklienter men vi rekommenderar att man gör konfigureringen manuellt med de uppgifter som står i den gråa rutan nederst, Säkra SSL/TSL-inställningar.

Notera följande: (värden inom parantes är vad ni troligen har):
    Server för inkommande meddelande: (cpsrv02.misshosting.com)
              IMAP-port: (993)
    Utgående server: (cpsrv02.misshosting.com)
              SMTP-port: (465)

2. Öppna Windows 10 Mail App.
    Det finns flera olika sätt att öppna Windows 10 Mail.
    Ni kan göra det via alternativet Mail i menyn eller med det lilla brevet i applikationsraden.
    Om den sistnämnda finns beror lite på hur ni har satt upp
    Windows 10.

3. Öppna Windows 10 Mail App.
    Är det första gången som ni öppnar Windows 10 Mail så kommer den att förstå att ni vill lägga till ett e-postkonto då den ännu inte har någon definierad.
    Har ni redan ett konto där behöver ni väja kugghjulet/Hantera konton och där välja lägg till konto.

4. Välj kontotyp.
    Efter valt att lägga till konto så skall ni välja vilken typ av konto det är, egentligen avser det vilken kontomall som skall användas. Här finns förvisso alternativet IMAP, men det är bättre att skrolla ner och välja Avancerad installation. Annars kommer Windows att försöka lista ut vad ni vill, och det brukar gå fel tämligen ofta.

5. Välj Internet e-post.
    Exchange är Microsoft egna e-postsystem medan vi har ett vanligt standardiserat e-postsystem för internet.
    Välj därför Internet e-post

6. Mata in era kontouppgifter
    Fyll i fälten med era uppgifter:
    E-postadress: Er e-postadress ([email protected]änen)
    Användarnamn: Er e-postadress ([email protected]änen)
    Lösenord: Lösenordet till ert e-postkonto, samma som ni använder för kontot i webmail.
    Kontonamn: Visas till vänster i Mail10 för att skilja på om ni har flera konton konfigurerat i e-posten, ni kan vänja vad ni önskar.
    Skicka dina meddelanden med det här namnet: Det är det namnet som kommer upp i klartext hos mottagaren.
    Server för inkommande e-post: Är namnet på den maskin som er e-post ligger på vilket ni tagit fram under punkt 1. Troligtvis är den
    cpsrv02.misshosting.com
    Kontotyp: Välj här IMAP4 (inte POP3)
    Server för utgående e-post (SMTP): är de ni skaffat under punkt 1 vilket förmodligen är samma som för inkommande server och som i sin tur troligen är cpsrv02.misshosting.com.

Samtliga kryssrutor där nedanför skall vara förkryssade.

Välj Logga in Och därefter Klar.

Ert E-post är nu konfigurerad och ni bör kunna se er inkorg Windows 10 Mail.