Återläsning av filer.

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 045 - Svenska - Återläsning Storgate Online Backup.pdf

Återläsning av filer (Storegate Online Backup).
Skulle ni behöva återläsa era filer kan detta göras på två olika sätt. Enklast är det via er Storegate Online Backup-programvara där ni kan återläsa enstaka filer eller hela bibliotek till valfri plats. Skulle ni vilja återläsa en äldre version av filer görs detta via Webbgränssnittet.

Har ni drabbats av ett virus som har krypterat alla era filer, och dessa blivit uppbackade som senaste versionen. Då behöver ni återläsa alla filer av en äldre version, och om så är fallet kontakta QBRITS så hjälper vi er med det.


Återläsning via Storegate Online Backup-programvaran.

  1. Öppna Storegate Online Backup genom att högerklicka på hänglåset och välj Open. Ni kan även starta den via programmenyn eller eventuell ikon på skrivbordet.

  2. Öppna Återläsningsfunktionen via knappen ”Download backup”.

  3. Har ni flera datorer som ni gör backup på med ert konto får ni upp ett fönster där ni anger från vilken dators backup som ni önskar återläsa filer från. Gör ert val och välj Next.

  4. I nästa steg anger ni till vilket ställe som ni önskar återläsa filerna till. Den förelår normalt Download-foldern och ett underbibliotek döpt Backup och datum/tid då den gjordes. Gör ert val vart ni vill återläsa filerna och välj next.

  5. Därefter skall ni välja vilka filer från er dators backup som ni vill hämta. Alla filer är förvalda, och ni kan avmarkera/markera ert val. När ni har gjort ert val så välj Next.

  1. I nästa dialog får ni en sammanställning över var ni återläser dem till och antal filer och dess sammanlagda storlek. Ser det rimligt ut välj ”Start Download” för att återläsa dem.

  2. Under själva återläsningen kommer ni få meddelande om antal filer och volym som återstår.

  3. Programmet kommer att meddela när filerna är återlästa och ni kan välja Done för att stänga fönstret. Ni kommer då tillbaka till Storegate Online Backup-programmet vilket ni kan stänga med krysset uppe i hörnet.

  4. Era valda filer finns nu tillgängliga i det biblioteket som ni valt att återläsa till.

 

Återläsning via Storegate WEB (versioner).
Via webbgränssnittet kan ni även återläsa äldre versioner av filer. Ni kan även öppna de flesta format av filer via webbgränssnittet för att se dess innehåll.

  1. Öppna Storegate Webb genom att högerklicka på hänglåset och välj Login to ”Storegate.com”. Beroende på era tidigare inställningar kommer troligen behöva bekräfta ert lösenord i webbläsaren.
    Får ni upp kontoinställningarna så kan ni stänga det krysset uppe i dess hörn.

  2. Välj Datorbackup i menyn till vänster; har ni flera olika datorer ni gör backup på kommer de att visas. Ni ser även när senaste backupen togs på den.
    Välj Bläddra för den datorn ni vill återläsa filer från.
  3. Klicka er fram till den filen som ni önskar återläsa. Ni kan gå tillbaka i strukturen via att klicka på underliggande bibliotek i biblioteksnamnsraden överst.

  4. När ni har hittat er fil finns det flera sätt att läsa ner den till er dator. Ni kan markera den tillsamman med andra och välja ladda ner i verktygsfältet överst.

    Ni kan även högerklicka på enskilda filer och i den menyn välja ”Ladda ner”. Om det finns flera versioner av filen lagrad i backupen så kommer det att visas en liten klocka med en pil runt.

    Klickar ni på den så kommer ett fönster upp som visar vilka versioner. Den senaste (Current) är överst och äldre versioner därunder. Vid klick på dem får vi val att läsa ner dem till er dator

 

Tips:
Via webbgränssnittet har ni möjlighet att öppna och läsa innehållet av de flesta filerna, detta är då inte begränsat från just er dator utan med inloggning till Storegate kan ni läsa det från vilken webbläsare som helst. Ni har på så sätt tillgång till alla filer som blivit uppbackade via er mobil eller annan dator.

Ni har även möjlighet i webbgränssnittet att skapa länkar till enskilda dokument och bibliotek för att dela dem med andra. Ni kan under menyn Publika länkar se vilka länkar ni har delat ut, och även hur många gånger de har använts, ni kan även där ta bort länkarna. En publik länk behöver ingen inloggning utan vet man länken så kan man läsa informationen. Då det är en backup kan ni naturligtvis inte ändra i filerna, men kan vara bekvämt om vill tillfälligt ge någon tillgång till dokument. Det är alltid den senaste versionen som blir delad.

Skulle ni behöva dela dokument mellan er och kunder så finns andra tjänster Storegate vilka finns beskrivna i QBRITS tilläggstjänster