Att tänka på inför hemsidor.

(utskriftsvänlig PDF-dokument som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 041 - Svenska - Att tänka på inför hemsidor.pdf

Det finns mycket reklam som säger att det är enkelt att göra en hemsida, men det säger vi inte på QBRITS eftersom en hemsida består av 90% tankearbete och endast 10% teknik.

Tekniken kan man göra enkel men oavsett teknik så är de många andra frågeställningar som måste besvaras. Dessa frågeställningar kan oftast endast besvaras av de som kan din verksamhet och även har stor insikt om dina kunder; vilket brukar vara du själv. Börjar man knappa på hemsidan innan frågeställningarna är besvarade är risken stor att det endast blir ett lapptäcke som inte ger så stor nytta för ditt företag.

En annan sak som är bra att ha i tankarna är ett en hemsida är ”dynamisk” och kan därför göras i flera steg, under förutsättning att besökarna inte blir förvirrade. Det går därför alldeles utmärkt att lägga ut en enkel hemsida för successivt bygga ut den och fylla den med mer information, och då även bryta ner befintliga sidor till flera olika. QBRITS har sammanställt några enkla exempel som kan installeras och användas som en grund till er första hemsida. Ni kan nå dem på https://qbrits.com/sv/qbrits-webbexempel/

Vi har här försökt att skriva ner lite att tänka på vid skapande av en hemsida. Även om ni låter någon annan göra er webbplats så är det bra att innan ha dessa frågor besvarade.

1. Vad är syftet med hemsidan?
    Frågan kan te sig som underlig men då utseendet och strukturen på en hemsida alltid bör styras av dess syfte så är detta en av de viktigaste frågorna. En besökare bör aldrig vara mer än ett till två klick från informationen denne söker.
    Är det huvudsakliga syftet att skaffa nya kunder; bör ni naturligtvis ha era produkter i fokus, medan är syftet att ge information till befintliga kunder är naturligtvis det som skall lyftas fram.

2. Varifrån kommer målgruppen?
    Idag så används inte bara datorer att läsa hemsidor utan även andra plattformar, som mobiltelefoner och surfplattor. Er hemsida skall naturligtvis kunna läsas från samtliga men bör optimeras för er målgrupps plattform. Har ni många kunder via mobiltelefoner bör ni nog tänka lite extra på hur era menyer fungerar. Prova därför era funktioner på olika plattformar. Mobilanpassad webbplatsdesign kallas vanligen för Responsiv design.

3. Vad är ert Informationsinnehåll?
    Då ni har kommit fram till syftet med hemsidan så är det dags att fundera ut vilken information den skall fyllas med. Vissa saker är givna så som ”kontakt” och ”om företaget”. Försök att bryta ner övrig information till små paket så att det är lättare att placera i olika grupper. Detta kommer att underlätta när ni skall bestämma navigation och menyer. Enklast kan det vara att använda Post-it-lappar i detta steg, då syftet är att underlätta hur informationen skall organiseras. Ni bör aldrig duplicera information utan länka till den från olika håll istället.

1. Navigering på er sida?
    Nu är det dags att fundera på hur informationen skall organiseras. Besökaren bör kunna nå det han är intresserad av på högst två klick, men när han väl har funnit det så kan han göra fler klick för att läsa mer.

Försök att tänka er in hur kunden tänker, hur denne vill hitta informationen, ty det behöver inte bara finnas en väg till sidan då allt kan länkas till allt. Exempelvis säljer ni kläder kan vissa först föredra att välja mellan dam och herr medan andra föredrar att välja plagg först. Gör man rätt så kan båda vägarna dit ligga sida vid sida utan att störa besökaren.

Ni bör även vara enhetlig så att inte ni byter sättet att navigera, exempelvis inte dropdown-menyer på vissa ställen och rena länkar på andra. Titta även runt på internet och titta hur andra har gjort och om det är några vars idéer som ni kan stjäla.

2. Vilket webbplatsverktyg skall väljas?
    Har ni inte några väldigt speciella krav så är troligen Wordpress ett lämpligt verktyg. Det finns dock en uppsjö av olika mallar (teman) att välja på och förhoppningsvis finner ni någon som uppfyller era krav och även den navigationsstrukturen ni önskar. Det finns även andra lösningar men tänk på att välja en lösning som ni själva kan administrera och uppdatera då kostnaden att underhålla är för evigt. Grunderna i Wordpress kan läsas om på länken: https://www.iis.se/fakta/kom-igang-med-wordpress-2/

3. Vad är eran profil?
    Hela er sajt bör ha ett genomgående tema i form av typsnitt, färger och navigationssät, och har ni en butik bör det även hänga ihop med den. Det skulle känna underligt om man besökte IKEA:s webbplats och att den var i rosa och grönt och inte blått och gult. Oavsett vilken sida som besökaren kommer in till skall det vara tydligt att det är er sajt.

1. SEO?
    Search Engine Optimization, eller ”Hamna högt upp i Google” är något som man bör tidigt tänka på då det beror på texten på sidorna men även namngivning av bilder och även länkarnas namn. Vi rekommenderar att ni läser om SEO på QBRITS hjälpsidor innan in gör era sidor.

2. Vad är 404 Error?
    Ni har säkert vid surfning på internet hamnat på sidor som säger Error 404, vilket innebär att sidan ni försöker läsa finns inte. Det kommer garanterat att hända mot webbplats också då besökaren kanske använder ett bokmärke, eller en länk i Google till en sida som ni har raderat. För att ta hand om sådana situationer så kan ni skapa en 404-sida som hare alla era menyer men med meddelandet att just den sidan inte finns.
    Gör ni en större ändring och vet i förväg att många kommer att anropa ”fel” länk så kan ni även för dessa länkar göra en 303-omdiregering till den sidan som ersätter den gamla. För QBRITS kunder kan detta göras i cPanelen (omdirigeringar).

En hemsida är ett levande objekt men samtidigt så riskerar den stjäla mycket tid. Försök därför redan i nu fundera på vad som skall uppdateras och hur detta skall ske. Troligtvis har ni redan en Facebook-sida och då kan det vara smart att länka in det nyhetsflödet till er hemsida så att ni endast behöver uppdatera på ett ställe. QBRIST Webbexempel nummer tre visar en sådan funktion.

Som nämnts tidigare så är det inte enkelt att göra en hemsida, men är grunden väl genomtänkt så kan den byggas i små steg, och för varje steg ni gör kommer ni få insikt och kunskap om webbplatser. Senare kanske ni väljer att helt designa om er sajt och kommer version 2 vara mycket lättare att göra med den erfarenheten ni skaffat er.

Med dessa frågor besvarade har ni kommit en bra bit på väg och ni kan börja knappa på er första hemsida.