Länktest - Xenu (http)

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 040 - Svenska - Länktest - Xenu.pdf

Hitta felaktiga länkar på er Sajt för http (Broken Links) - Xenu
En sajt innehåller många länkar, och det kan vara svårt att hålla koll på att alla pekar rätt, det
kan ju även vara så att man pekar andras sajters sidor som blivit flyttat eller borttagna.
OBS: Xenu har ej stöd för HTTPS, om er sajt är https:// använd annat program

För att ta hand om andra som pekar på sidor som du har tagit bort på din sajt så används en
404-sida (page not found). På 404-sidan kan ni skriva att sidan inte finns länge och samtidigt
ha alla era andra menyer så besökaren kan navigera rätt. Hur en sådan sida skapas är olika
beroende på vilket system eller Wordpress-tema som ni använder, och därför beskriver vi
inte här hur 404-sidor skapas.
Det finns många sätt att hitta felaktiga länkar (broken links); använder ni Wordpress så finns
det tillägg för detta och använder ni andra system så finns ofta funktionen inbyggd. Men då
det man vill hitta är det som besökaren uppfattar så kan det vara enklare att utgå från en
länkskanning liknande den Google gör när den indexerar era sidor för sökning. Det finns en
uppsjö av gratisprogram för att göra detta och vi på QBRITS använder och rekommenderar
några på QBRITS Hjälp.

Denna beskrivningen är för Xenu: http://home.snafu.de/tilman/xenulink.html.
Då det är ett gratisprogram som inte är helt under QBRITS kontroll så kan vi inte garantera
dess kvalité, men skall fungera under de flesta Windows-versioner, dock är den senaste
Xenu-versionen är från 2010, och har ej stöd för https

Hitta felande länkar:

1. Starta Xenu och välj ”File/Check URL….” I dialogen som kommer upp ert domännamn inklusive http:// eller https:// beroende vad ni har. Se till att även ”Check external links” är förkryssad.
    Det finns flera andra inställningar att för men oftast räcker det med dessa.
    Klicka på OK
  2. När den är klar med kontrollen så kommer det upp en dialog om du vill skapa en rapport. Detta är onödigt för det som vi kommer att använda den till så svara ”No”.
  1. I Xenu har ni nu fått upp en lista med alla länkar som finns på sajten, och nu kan vi börja beta av alla som är röda.
    Det kan finnar röda rader som börjar med data:// och även sådana som teman/mallar använder sig av. Har ni sidor som kräver inloggning kan även dessa bli röda.
  2. Nu är det bara att beta av de röra raderna en efter en. Välj er första röda rad via högerklick välja
    ”URL proporties.
  3. I Proporties-dialogen kan ni överst se den felande länken, och längst ner vilken/vilka sidor som länken finns på. Öppna er sajt och skriv in den rätta länken på sidan .
    Klicka sedan på Close
  4. När ni sparat sidan som ni gjort rättningen på så kan ni åter högerklicka på den röda raden och istället välja ”Reset Entry”. Då kollas den sidan igen och kommer förhoppningsvis inte vara röd längre.
    Det kan ta ett tag innan en sparad ändring, i exempelvis Wordpress” slår helt igenom.
  5. Repetera från steg 4. tills det inte längre finns några röda rader på din sajt.

Som nämnts så kan det finnas röda rader även om det inte är ett fel som besökaren kommer
att kunna hitta, utan de kommer från en miss/bugg som programmeraren till era mallar gjort
sig skyldig till, alternativt så sidor som man inte har rätt att läsa utan är för systemet.