Peka om domännamn - Loopia

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 037 - Svenska - Peka om domännamn-Loopia.pdf
Ert domännamn är definierad i toppdomänen. Exempelvis har ni er domän i .se så är det hos .se som informationen finns vart ert domännamn skall peka. Det är er registrator (den som ni har domännamnet hos) som rapporterar ändringar till toppdomänen.

Det finns därför inget beroende på vilken registrator och vart ni har er webbsajt och e-post, de det är två helt olika saker. För att snabba upp internet så kopieras informationen ut till datanamnservrar (DNS). Det är därför som det finns en fördröjning från man gjort en ändring tills att hela internet är uppdaterad. Oftast säger man inom 24 timmar men det brukar ofta gå mycket fortare. En registrator har alltid flera kopior av sina namnservar för att öka driftsäkerheten, detta då hela internet är beroende av fungerande namnservrar.

Denna beskrivning visar hur man pekar om domännamn till QBRITS som är registrerade hos Loopia. Det kan finnas avvikelser i denna beskrivning då Loopia kan gjort ändringar som QBRITS inte känner till.

Peka om domän hos Loopia.

1. Logga in i Loopias kundzon via länken
    https://www.loopia.se/loggain/, Ni kan även använda BankID för er inloggning.

2. Klicka under Domännamn på den domänen som ni vill peka om.

3. Ni kommer då få fram en meny lite längre ner. Välj alternativet ”Namnservrar”
    Ni har möjlighet att välja 5 olika namnservrar: För QBRITS gäller följande:
       DNS1: ns3.qbrits.com
       DNS2: ns4.qbrits.com
       DNS3: ns5.qbrits.com
       DNS4: ns6.qbrits.com

4. Välj ”spara” och ni skall få en bekräftelse på att de har uppdaterats. Det kan ta ett tag innan informationen om ändringen nått ut till hela internet.