Peka om domän - Oderland

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 038 - Svenska - Peka om domännamn-Oderland.pdf

Peka om Domännamn - Oderland.

Ert domännamn är definierad i toppdomänen. Exempelvis har ni er domän i .se så är det hos .se som informationen finns vart ert domännamn skall peka. Det är er registrator (den som ni har domännamnet hos) som rapporterar ändringar till toppdomänen.

Det finns därför inget beroende på vilken registrator och vart ni har er webbsajt och e-post, de det är två helt olika saker. För att snabba upp internet så kopieras informationen ut till datanamnservrar (DNS). Det är därför som det finns en fördröjning från man gjort en ändring tills att hela internet är uppdaterad. Oftast säger man inom 24 timmar men det brukar ofta gå mycket fortare. En registrator har alltid flera kopior av sina namnservar för att öka driftsäkerheten, detta då hela internet är beroende av fungerande namnservrar.

Denna beskrivning visar hur man pekar om domännamn till QBRITS som är registrerade hos Oderland. Det kan finnas avvikelser i denna beskrivning då Oderland kan gjort ändringar som QBRITS inte känner till.

Peka om domän hos Loopia.

1. Logga in i Oderlands Kundavdeling via länken
    https://www.oderland.se/
  1. Välj Domäner
  2. Välj ”Hantera domän” till höger för den domänen ni önskar peka om.
  3. Välj fliken Namnservrar och ange Använd anpassade namnservrar, ni kan ange 5 stycken.
    För QBRITS ange följande fyra:
       DNS1: ns3.qbrits.com
       DNS2: ns4.qbrits.com
       DNS3: ns5.qbrits.com
       DNS4: ns6.qbrits.com
    Välj sedan ”Ändra Namnservrar”

4. Går ni sedan tillbaka till Fliken Namnservrar så kommer ni ha en bekräftelse på att ändringarna har sparats.