Återläsning av filer i Windows 10

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 034 - Svenska - Återläsning av filer i Windows 10.pdf

Återläsning av filer (backup) i Windows 10..
Denna beskrivning visar hur ni återlåser filer som ni säkerhetskopierat i enlighet med QBRITS rekommendationer för Windows 10.

Återläsning av filer från Windows 10-backup.

1. Anslut den USB-disk på vilken ni har eran Windows 10 backup till er datorn, och ha inga andra diskar anslutna som ni inte hade vid tagandet av backup då det kan riskera att backup-disken får en annan bokstav.
  2. Öppna Windows settings genom att klicka på startikonen och välja kugghjulet, och där välja ”Uppdatering och Säkerhet”.
  3. I nästkommande fönster skall ni inte välja Återläsning då det avser återläsning av hela disken och inte enskilda filer, utan ni skall välja Säkerhetskopiering.
  4. Längst ner på sidan finns alternativet ”Gå till Säkerhetskopiera och återställ (Windows 7) vilket vi skall välja då det är med den som vi gjort våra säkerhetskopieringar.
  5. Fönstret som kommer upp kan tyckas vara fel för att återläsa filer, men längst ner till höger så finns alternativet ”Filhistorik” som vi skall välja.
  6. I menyn till vänster har ni nu alternativet ”Återställ personliga filer” som kommer att ta oss dit vi vill.
  1. Filhistoriken är uppbyggd som en sorts filhanterare där ni kan välja mappar och filer. Om ni högerklickar på filer kan ni även göra en förhandsvisning på dem.
    Men till skillnad från en vanlig filhanterare så kan ni med pilarna längst ner på sidan gå fram och tillbaka bland de tidpunkter som ni gjort säkerhetskopiering.
    Ovanför så står vilket datum som säkerhetskopieringen som visas avser.
    Välj tidpunkten med pilarna och markera filen från den tidpunkten som ni vill läsa tillbaka.
  2. Klicka på återläsningssymbolen för att lägga tillbaka er fil där den en gång var.
    OBS: Återläsning kommer att skriva över befintliga filer på din hårddisk om de har samma namn och plats. Vill ni spara den ni redan har på hårddisken behöver ni döpa om den innan ni gör återläsningen.