Skapa en Systemavbildning i Windows 10

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 032 - Svenska - Skapa en Systemavbildning i Windows 10.pdf

Systemavbildning (Image) av Windows 10 (även 7 och 8).
En systemavbildning, på engelska oftast kallad image, är en fullständig kopia av er dators diskar och kan användas för återställning så den såg ut vid tidpunkten som den gjordes.

En systamavbildning är bra att ha liggande om disken fullständigt havererar eller om datorn blir kapad av hackers. En systemavbildning skall inte förväxlas med säkerhetskopiering (backup) då dess syfte är att återskapa hela datorn och hanterar inte enskilda filer och dess versioner. Återskapningen sker tillsammans med en systemreparationsdisk.

Vi rekommenderar att ni skapar er systemavbild på en USB-disk och systemreparationsdisken på CD. USB-disken skall sedan lagras oansluten (ej inkopplad). Det går att även skapa systemavbildningen på DVD:er men volymen motsvarar er dator, som troligen är över 30 GB (över 7 DVD:er), därför är en gammal DVD-disk oftast att föredra.

Denna beskrivning visar hur man gör en systemavbildning och en systemreparationsdisk för Windows 10, men då Microsoft har använd Windows 7:s programvara för både version 8 och 10 så kan beskrivningen även användas för de versionerna.

Skapa en image.

1. Öppna Windows-inställningarna genom att klicka på startikonen och välja kugghjulet, och där välja ”Uppdatering och Säkerhet”.

2. I nästkommande fönster skall ni till vänster välja Säkerhetskopiering.
  3. Se till att ni har den enheten (USB-disken) som ni vill spara imagen på anslutet till er dator och välj ”Fler alternativ”.
    Ni skall INTE välja ”Lägg till en enhet”.
  4. Det som startas är nu Windows 7 Säkerhetskopiera och återställnings Center.
    Välj alternativet ”Skapa en systemavbildning” i menyn till väster.
  5. Windows kommer nu att titta genom vilka enheter som finns i datorn som den kan använda, det kan ta någon minut.
  6. När den sökt genom datorn på enheter skall ni välja var ni vill spara er systemavbildning. Det är här ni kan välja om ni vill spara ner de på DVD:er istället, men vi rekommenderar att ni lagrar ner den på en USB-disk (på en hårddisk). Gör ert val och välj nästa.
  7. I nästa dialog skall ni välja vilka diskar som ni vill spara ner i imagen. Har ni flera diskar kan ni även spara ner dem, systemdisken (C:) där Windows ligger är alltid förvald.
    Välj sedan Nästa.
  8. Därefter behöver ni bara bekräfta era val och starta säkerhetskopieringen vilken kommer att skapa en systemavbildning.
    Verifiera att det stämmer och välj Starta Säkerhetskopiering.
  9. Dator kommer ny att skapa en systemavbildning av dina valda diskar, och det kan ta timmar för den att bli klar. När den är klar kan ni stänga dialogen.

Skapa en Återställningsenhet (repair disk)

1. När datorn är klar med systemavbildningen och ni har stängt dialogen så kommer frågan upp om ni vill göra en systemreparationsskiva. Ni kan även komma hit genom att välja alternativet ”Skapa en systemreparationsskiva” i punkt 4 ovan.
    Svara ja på att ni vill skapa en repair disk.
  2. Lägg i en tom CD/DVD i er CD-brännare, eller om ni vill lägga den på ett USB minne så sätt i denna i datorn. Välj sedan den diskenhet som ni vill skapa systemreparationsskivan på.
    Välj sedan knappen Skapa Skiva.
  3. När den är klar med skivan så kommer den ge information hur ni kan använda den. Men Systemreparationsskivan och systemavbildningen kan ni återställa datorn så den såg ut vid tillfället ni gjorde systemavbildningen.

Ni har nu skapat en Systemavbildning som innehåller allt som finns på datorn, även era program och filer oavsett var ni lagrad dem. Ni har även en systemreparationsskiva på vilken ni kan starta datorn och läsa tillbaka hela er systemavbildning.

Lägg undan dessa på ett bra ställe, ty förhoppningsvis kommer ni aldrig att behöva använda dem då det är endast om datorn kraschat eller blivit helt hackad som ni har behov av återläsning av systemavbildningen. Utan en systemavbildning skulle ni vara tvungen att installera hela Windows alla era program på nytt.

Det kan vara klokt att göra en ny systemavbildning om man installerar nya program eller på annat sätt gör stora förändringar. Men tänk på att gör ni en ny systemavbildning på samma media som ni använt tidigare så kommer den gamla att skrivas över. Var därför alltid säker att dator ”mår bra” innan ni skriver över en äldre systemavbildning.

Dokument och filer från det dagliga arbetet bör däremot tas hand om i en väl genomtänkt backup-process. En sådan process finns beskriven på QBRITS hjälpsidor (Backup för Windows 10).