Installation av GravityZone

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 030 - Svenska - Installation Bitdefender GravityZone.pdf

Om er hotbild är sådan att det inte räcker med gratisversioner av virusskydd och att ni har flera datorer i ert nätverk är Bitdefender GravityZone Business Security ett mycket lämpligt val.
I Bitdefender GravityZone Business Security hanteras all säkerhet via webbgränssnittet GravityZone.

På datorerna installeras endast en mycket liten klient som inte lokalt går att konfigurera utan allt sådant göras via webbgränssnittet. På så sätt är den lokala delen näst intill hackningsomöjlig och webbdelen är väl skyddad hos Bitdefender.
Om ni har egna servrar i ert nät kan ni även installera webbgränssnittet och virusdatabasuppdaterings-funktionen i ert nät, vilket passar utmärkt för större företag med egen IT-avdelning.

Men även det lilla företaget som delar sitt nät (LAN) med familjen är denna lösning lämplig då ni får full kontroll på alla datorers säkerhetsinställningar. Ni kan även via webbsidan skapa era egna säkerhetspolicyer där ni för vissa grupper kan exempelvis sätta upp att surfning inte får ske mellan 23:00-08:00, eller stänga av USB och diskettläsaren. I stort sätt kan ni konfigurera allt som har med säkerhet att göra via webbgränssnittet.

Ni kan även prova Bitdefender GravityZone Business Security gratis i 30 dagar för att sedan när ni bestämt er köpa licensen via QBRITS (baseras på antal datorer ni vill ansluta).
Skaffa provlicensen från via länken: http://www.bitdefender.com/business/security.html

Ni kommer då att få en e-post med inloggningsuppgifter till GravityZone, logga in i webbgränssnittet och bekräfta avtalstexten och klicka förbi nyheterna. Därefter kommer ni till ”Essential Steps” med knappen ”Install on this Computer”, och ni kan påbörja er installation (finns i dagsläget ingen svensk version).

Alla datorer ni önskar lägga till kan installeras på samma sätt från webbgränssnittet.

Bitdefender avinstallerar normalt andra virusskydd under installationen, men oavsett vilket ni byter till är det alltid rekommenderat att manuellt avinstallera det äldre virusskydd då de kan påverka varande på ett ogynnsamt sätt, Microsoft Defender kan dock vara kvar. Var noga med att göra installationen i ett säkert nät med en väl-konfigurerad brandvägg (exempelvis i er router), och ha inga andra riskdatorer påslagna i nätet.

Installation av Bitdefender GravizyZone Business Security-klient.

1. Logga in till GravityZone webgränssnitt via länken https://gravityzone.bitdefender.com/ och klicka er fram till ”Essential Steps”. Tänk på att om ni installerar på en annan maskin att ni inte väljer att datorn skall komma ihåg lösenordet för er inloggning till GravityZone.
  2. I Essential Steps finns en stor knapp ”Install on this Computer” som vid klick kommer att erbjuda att läsa ner en installationsfil.
    Läs ner filen lokalt och kör den.
    Skulle ni ha klickat förbi ”Essential Steps” kan längst ner till vänster i Dashboard (instrumentpanel) kicka på ”Help & Support” och överst på den sidan finns en länk till ”Essential Steps”.
  3. Bugg i Windows 10, Microsoft Edge (berör endast Windows 10).
    Om installationen skall göras på en maskin som kör Windows 10 och ni använder den medföljande webbläsare, Microsofts Edge, så kommer den inte att fungera då Microsoft Edge har en begränsning i antal tecken i filnamn. Ni kommer då få felet ”Web Installer error!”

Det finns två sätt att gå runt Microsofts buggiga begränsning, ett enkelt sätt (a) och ett lite mer avancerat (b):
    a/ Enklaste lösningen: Installera Google Chrome för att använda den istället för Microsoft Edge under installationen, efteråt kan ni avinstallera Chrome. https://www.google.se/chrome/browser/desktop/

b/ Avancerad lösning: Buggen i Microsoft Edge är en begränsning i textlängd när den skall överföra filnamnet från sidan till nerladdningen. Välj ”Spara Som” vid nerladdningen och när ni har den dialogen uppe går ni in sidans kod och sök efter .”exe” ni kommer då finna det fullständiga namnet (162 tecken långt), klipp ut filnamnet och ersätt det som står i spara som-dialogen. Kör sedan filen som administratör.
  4. Kör den nerladdade filen och installationen för klienten kommer nu att läsas ner, det är tämligen stor volym och med långsam uppkoppling kan det ta en tid och under tiden visas nerladdningsstatus. Nu kommer resten av installationen att gå med automatik.
  5. I nästa fönster så visas status för installationen; först skannar den genom datorn för att försäkra sig om den inte har några virus för att sedan göra installationen och starta igång de tjänster som behövs.

6. Efter förmodligen vad man anse är tämligen lång tid så kommer slutligen upp fönstret att installationen är klar Ni kommer då även att se det dykt upp ett litet orange B ibland era statusikoner.

7. Högerklickar ni på det lilla orangen B och väljer Show kommer ni få upp Bitdefender Endpoint Security Tool . Ni bör efter installationen göra en Fullständig skanning av datorn. Det initierar ni via den lilla cirkeln uppe till häger i fönstret ni nu tittar på (vilket tar timtals att göra).

Virusskyddet kontrollerar allt som skickas in och ut till datorn och därför finns inget behov att göra fullständig skanning så ofta. Men man kan ju ha sparat filer med virus som inte skyddet kände till vid tillfället. Har man få datorer och fysik kontroll över dem kan det därför vara lämpligt att passa på och starta skanningar manuellt (se steg 7) när de inte skall användas på ett tag, och inte via schemalagda policyer. Detta då skanningar segar ner datorerna och tar mycket lång tid.

Hur ni kan testa ert virusskydd finns QBRITS hjälpsidor: http://support.qbrits.com.

Via webbgränssnittet Gravityzone (https://gravityzone.bitdefender.com/) kan en uppsjö av säkerhetsinställningar göras, för att sedan tilldela dem till grupper/datorer. Ändrar man inget så kommer Default policy att gälla vilket är lagom för de flesta. Hur man skapar egna policyer och tilldelar dem till datorer kommer jag inte ta upp här då det är mängder med inställningar och webbgränssnittet är tämligen självinstruerande. Manualen för GravityZone är på 241 sidor och finns under GravityZones Help & Support.