Testa ditt Virusskydd

(utskriftsvänlig PDF-dokument som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)
UA 029 - Svenska - Testa ditt virusskydd.pdf

Det kan vara svårt att veta om ett virusskydd fungerar. Man kan naturligtvis prova att smitta ner datorn med virus, men skulle inte skyddet fungera så får man förvisso veta det men står sedan där med en nersmittad dator.
En del av virusskyddet fungerar så att det letar efter sekvenser (rader av ettor och nollor) från kända virus i datorns informationsflöden. Hittar den en sådan sekvens så agerar virusskyddet.

För att testa virusskydd har därför European Institute for Computer Antivirus Research (EICAR) tagit fram en liten sekvens som inte är ett virus men som de flesta antivirus-programutvecklare har inkluderat i sin virussekvensdatabas. Genom att använda den textraden så kan ett virusskydd testas utan risk att smitta ner datorn.

Gör följande för att testa ert virusskydd:

1. Skapa en textfil på datorn (slutar med .txt) med hjälp av Anteckningar/Notepad eller ett liknande program som hanterar rena textfiler. Det fungerar inte med Word.

2. Klipp in nedanstående textrad:
    X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

3. Spara filen på din dator där ni har virusskyddet ni vill testa:
    Vad som händer sedan beror på vilket antivirusprogram ni har och/eller dess inställningar. Då en ren textfil normalt inte kan smitta datorer med virus så exkluderar vissa antivirusprogram dessa, och då kommer inget att hända i detta läge.

Om antivirusprogrammet kontrollerar textfiler kommer det larma för virus och agera. Om ni använder Bitdefender, som gör detta, så kommer filen direkt att försvinna från disken och läggas in i Bitdefenders karantän, samt ni får ett larm att detta gjorts.

Om ni däremot har ett virusskydd som inte larmar, kan det bero på att den inte tittar i textfiler. Prova därför att döpa om filen från .txt till .com (ändelse för programfiler). Då borde det reagera och ta hand om filen. Om ni använder AVG så kommer den att efter ett litet tag sätta filen i sin karantän.

Skulle ert antivirusprogram fortfarande inte larma kan det vara så att det bara kontrollerar skrivningar mot disken och uppfattade inte vår omdöpning som skrivning. Prova därför att kopiera eller flytta filen till annat ställe på disken.

Om ni har provat ovanstående och ni fortfarande inte fått något larm och filen finns kvar så beror det troligen på en av nedanstående två orsaker:

1. Ert virusskydd fungerar inte; Då är det naturligtvis lämpligast att ominstallera det ni har eller byta till något helt annat. Vi rekommenderar Bitdefender, och för äldre Windows-versioner AVG Free Edition, för nyare Windows versioner finns även möjlighet med den inbyggda Microsoft Defender.

2. Det andra alternativet är att ert virusskydd inte tolkat virustesten som ett virus.
Även för detta alternativ rekommenderar QBRITS att byta till annat virusskydd, dels för det är svårt att avgöra om det är fel på virusskyddet (1:an) eller om det bara inte detekterar för testfilen. Men om det beror på det sistnämnda kan man ställa frågan; att om dess utvecklare inte tagit med ett internationell erkänt virustest hur är då med kvalitén på den övriga koden och hur tillförlitlig är det mot riktiga virus. Det behöver förvisso inte vara något fel på antivirusprogrammet, men som alltid vid säkerhet är det bättre att ta det säkra före det osäkra, och således istället byta1 till annat fabrikat av virusskydd där denna test fungerar.

1/. Man skall aldrig ha två olika fabrikat av virusskydd samtidigt på samma dator då det kan ställa till med stora problem. Avinstallera därför alltid det gamla antivirusprogrammet innan ni installerar det nya, och gör även bytet i en säker miljö (bakom en riktig konfigurerad brandvägg och i nät utan andra datorer som kan ha virus).