Installation av Bitdefender Gratis Version

(utskriftsvänlig PDF-dokument med skärmbilder som länk nedan, kommer öppnas i nytt fönster/flik)

UA 028 - Svenska - Installation Bitdefender Free Edition.pdf

QBRITS rekommenderar att alla datorer som används bör ha ett virusskydd installerat.  Minsta nivå på virusskydd bör vara Microsoft Defender eller Bitdefenders gratisversion. Nedan följer installationsbeskrivning för Bitdefender Antivirus Free Edition. Bitdefender finns än så länge inte i svensk version.

1. Kontrollera att ni inte har något virusskydd installerat på datorn och om ni har det bör ni avinstallera det innan installation av Bitdefender. Man bör aldrig ha två virusskyddsprogramvaror som gör samma sak på en och samma dator.

2. Gå in på länken och läs ner installationsfilen bitdefender_online.exe (ca 8 MB)
    http://www.bitdefender.com/solutions/free.html

3. Kör filen bitdefender_online.exe som ni just läst ner. Det är möjligt beroende på era inställningar att ni behöver bekräfta att ni vill köra den. Er dator kommer då börja läsa ner installationen för antivirusprogrammet.

4. När allt är nerläst kommer ni att få bekräfta att starta installationen. Ni kan välja bort att den skall rapportera till Bitdefender, funktionen används av Bitdefender för att få statistik och rapporter för att på så sätt få underlag till nyare versioner. Välj Install.

5. Den kommer nu att påbörja installationen; det första den gör är att läsa ner den senaste virusinformationen och sedan skanna genom datorn att den är helt virusfri. Detta moment kan ta lång tid om ni har många filer och långsam disk (över en timme).
  1. Därefter behöver ni registrera ert konto hos Bitdefender, det är rekommenderat att ni gör det.

2. Knappa in era uppgifter, och välj ett lösenord.
    Lösenordet måste bestå av både stora och små bokstäver, innehålla minst två siffror eller specialtecken samt vara minst åtta tecken långt.
    Välj därefter Skapa konto (Create Account).

3. Därefter startas Bitdefenders Antivirus normala fönster och er dator är skyddad. Ni bör här välja att skanna genom er dator med knappen ”System Scan” för att försäkra er att datorn är virusfri och får en ren baslinje i era loggar. Det samma fönster ni får upp om ni öppnar Bitdefender och vill skanna någon specifik fil. Den dras i sådant fall in i rutan där det står ”Drag and drop….”

4. Om det tidigare steget tog lång tid så tar detta en evighet. Det kan ta timmar, orsaken till att det tar lång tid är att den inte skall tynga ner maskinen för dig utan skall gå obemärkt i bakgrunden. Ty bra säkerhet skall inte märkas och ställa till besvär utan bara finnas där och skydda dig.

5. Till sist kan vi ta hand om registreringen vi gjorde i tidigare steg; Ni bör ha fått en e-post från Bitdefender i vilken ni ombeds verifiera ert konto genom att klicka på
    ”Verify Now”, ni kommer då till en webbsida vilket bekräfta verifieringen av ert konto.
    Ni har nu ett fungerande Virusskydd installerat.